Learn it

How to reframe my attitude

2019 november 5-15 ig volt lehetőségem részt venni egy „How to reframe my attitude” Erasmus plusos tréningen. Hazaérkezve hat fős csoportnak tartottam workshop-ot.


Párokat alkotva kellett elmondaniuk egymásnak, hogy mire a legbüszkébbek. A résztvevőnek egyesével ki kellett menniük a táblához és felvázolni életük legjelentősebb eseményeit szimbólumokkal, ez lehetett diploma, család, de a legfontosabb, hogy bármilyen olyan élmény, amely nekik sokat jelentett és elindította őket egy számokra fontos úton. Meglepő információk derültek ki a résztvevőkről, akik nagyszerűen ráéreztek arra, hogy nem a társadalmi elvárások szerinti mérce most az értékek.


Ezt követte egy fontos elmélet a célok eléréséről, ugyanis sokszor elfelejtünk kisebb lépések után megállni és körbe nézni, vajon milyen irányban is található az eredeti célunk, ezt képileg ábrázoltam nekik. Hozzátették, hogy az élet kiszámíthatatlan ezért sokszor kerülhetünk távol az eredeti tervtől, de ha időben megállunk és szétnézünk, mindig haladhatunk a cél eléréséhez. Később

álom tornyot építettünk legókból, ahol kitértünk a játékos, kommentátor és a coach szerepére, majd a mindennapi életben előforduló helyzetekkel hoztuk párhuzamba a tanultakat.

Később összegyűjtöttük azokat a tulajdonságainkat és szokásainkat, amelyek nincsenek jó hatással ránk és tervek készítettünk, hogy hogyan is mellőzhetnénk őket a közeljövőben.
Egy másik feladatban listát készítettünk azokról az álmainkról, amelyek mégsem valósultak meg és le kellett írnia minden résztvevőnek, hogy miért.


A célom az volt, hogy segítsem a résztvevőket a saját magukra figyelésben. Mi is történt velük eddig? Miért nem történt meg, amit egyszer szerettek volna? Milyen mértékben szól bele a környezet az életükbe? Mik azok a területek, amikben tudják, hogy sikeresek? Mit tegyenek, ha elveszettnek tűnik az irány?

Jó érzés volt látni, ahogyan saját maguk találják meg a megoldást egyszerűen azért, mert őszintén válaszoltak a kérdésekre és átengedték magukat néhány játéknak.

Szerző: Fazekas Andrea

Tudj meg többet, nézd meg a videót!

Látogasd meg a projekt hivatalos oldalát is: Reframe my attitude

Special thanks to: