Learn itShare it

Mi az, amit a finnek másképp csinálnak?

Azt tudjuk, hogy a finn oktatási rendszer méltán világhírű, tanulóközpontú az egyénre szabott képzései által. Nincs ez másképp az ifjúságsegítő területen sem.

Idén májusban Finnország Jyväskylä városába utazhattam egy 25 fős nemzetközi ifjúsági szakemberekből álló tanulmányi útra, hogy jó példàkat ismerhessek meg a munkanélküli fiatalok integràciója érdekében, valamint, hogy új kapcsolatokra tegyek szert.

A tanulmányút során különböző kezdeményezéseket, ifjúsági központokat, fiatalok vállalkozóvá vállását segítő egyesületeket látogathattunk meg, illetve lehetőségünk volt Antti Joensuu-val, a finn munkaügyi minisztérium stratégiai vezetőjével is találkozni és feltenni a jövőre vonatkozó kérdéseinket.

Minden kezdeményezésre jellemző volt, hogy egyénre szabott inspiráción alapult, valamint kiemelt fontosságúnak tartották, hogy megtalálják a fiatalok belső motivációját, mert hisznek abban, hogy csak ez által találhatja meg egy fiatal a neki legjobban megfelelő munkát vagy válhat vállalkozóvá.

Ez az elengethetetlen lépés vezethet hoszútávú sikerekhez a munkanélküli fiatalok integrációját illetően. A finnek hisznek abban, hogy azokat a készségeket kell fejleszteni, amelyek által megtalálható ez a cél és fejleszthető a cél eléréséhez szükséges önbizalom. Továbbá tisztában vannak azzal, hogy nem tudhatjuk, hogy a következő 20-50 évben, milyen szakmák lesznek piacképesek ezért az úgynevezett 4C készségeket (ko-opeáció, kommunikáció, kritikus gondolkodás, kreativitás) fejlesztése a legfontosabb a fiatalok körében.

A tanulmányi út után elsőkörben a Sabai Tréning Egyesület csapatával osztottam meg a tapasztalataimat, inspiràciómat és az új kapcsolati hàlót. Egyesületünk egyik fő tevékenysége az ifjúsàgi szakemberek fejlesztése, képzési programok kidolgozàsa, melyhez a tanulmànyi út több új ötlettel is a segítségünkre vàlt. Képzési programjainkba beleépítettük példàul a finn egyenlő bànàsmód kialakítàsàt segítő szemléletformàló elemeket, illetve a munkanélküli fiatalok belső motivàciójànak megtalàlàsàt segítő non-formàlis műhelymunka elemeket.

Az egyesületünk Social Media csatornàin, màr a tanulmànyút soràn is készültek rövidebb képes beszàmolók, a fiataloknak, illetve fiataloknak foglalkozó szakembereknek szóló FB csoportunkban több szàz követőnk is értesülhetett a tanulmànyút eredményeiről és egyéb E+ lehetöségekről.

A tanulmányi út során megismert programok linkgyűjteménye

Te-Palvelut tjänster services – munkanélkülieket segítő álláskereső platform és szolgáltatás

Uraverkosto –  karriertanácsadás és coaching

Nourisoseurat – ifjúsági klubbok, események

Innola – fiatalok vállalkozóvá vállását segítő központ

Investing in Youth: Finland – legújabb publikációk a munkaügyi helyzetről

WeLoveJKL

Ohjaamo

Special thanks to: