Learn it

Inside out – Csereprogram Hollandiában

“Augusztus elején lehetőségünk nyílt részt venni a 10 napos „Inside Out” ifjúsági cserén, Hollandiában, Ommen határában, holland, bolgár, spanyol, görög, szlovén és cseh társainkkal. Minden országból 5-6 résztvevő jöhetett, így igazán nemzetközi csapatban élhettük meg a programokat a természettel egy hangban való gondolkodásról. Még a kiutazásunk előtt, júliusban szerveztünk a Dunakanyarba egy kirándulást barátainknak, külföldi utazóknak, ahol mi, magyar résztvevők megismertük egymást, kicsit megéreztük, hogyan tudunk jó csapatot alkotni majd a hollandiai ificsere során.

A program első felében megismerkedtünk egymással, az erőszakmentes kommunikáció technikájával, országos csapatvezetőink különböző élményteljes worksopokat tartottak nekünk, illetve mindfullness gyakorlatokon keresztül megtapasztaltuk, hogyan tudunk jobban kapcsolódni önmagunkkal, egymással és a természettel.

Nekem legnagyobb élményt a táncgyakorlatok adtak, ahol különböző ritmusú és tempójú dallamokra vezetetten-szabadon mozogtunk. Az intenzív napközbeni programok után esténként sokszor szabadok voltunk, tábortüzet gyújtottunk, énekeltünk, táncoltunk, társasoztunk. A projekt második felében lehetőségünk nyílt helyi civil szervezetek munkáját megismernünk, érdeklődésünk szerint különböző helyekre mehettünk, én például egy rehabilitációs központ közösségi kertjében segédkeztemelőször utána pedig egy öko ház-és kert fenntartását ismerhettem meg. Szintén lehetőségünk nyílt nekünk is tartani workshopokat, ami nagyon jó lehetőség volt gyakorolni, hogyan kell egy nemzetközi csapatot vezetni. Érdeklődve vettem részt edzéstechnikai és improvizációs színház programokon, utána pedig este bachata workshopot tartottunk .

Életem első Erasmus+ ifjúsági cseréje hatalmas élményt adott.”

Lilla Szlamka

“Nekem a projektben résztvevő emberek tetszettek a legjobban. Végig jó hangulat uralkodott, annak ellenére is, hogy majdnem 50 résztvevő volt egy helyen.

Egy csomó nyitott és a tréningen aktívan résztvevő barátaim lettek.
A tíz nap alatt lehetőség volt a résztvevőknek írni egy levelet. Megkértek minket, hogy várjunk egy kis idő és csak utána nyissuk ki. A borítékot a holnapi nap folyamán nyitom ki, és abban reménykedek, hogy a többiek hétköznapját is úgy fél fogja majd vidiani, mit ahogyan az enyémet fogja.” – Zeneb Elbindari

“Az Inside Out ifjúsági cserére erkezett magyar csoportvezetoje küldte az alábbi képet beszamolokent. Pár napja tart az ifi csere Hollandiában. Ha te is szeretnél részt venni hasonló szuper programon mely az Erasmus+ program által finanszírozott, akkor azonnal lépj be a sabai Facebook csoportjába és jelentkezz következő programjaink! A kép a mai non-violent communication workshopon készült, ahol a stresszhelyzetek kezeléséről, a flight, fight, freeze hármasáról volt szó.” – János Bélteki

“Az ‘Inside Out’ ifjúsági csere augusztus 3-14 között, a hollandiai Ommenben valósul meg, az Erasmus+ program társfinanszírozásával. Ennek okán, a projekt előtt, annak témájához kapcsolódóan a magyar csapattal egy túrát szerveztünk, Zebegényből Nagymarosra.

A túra során, melyre július 21-én került sor, igyekeztünk átadni a mindfulness mentalitást a résztvevőknek, hogy érzékeik segítségével a természet szépségét minél inkább megélhessék a jelenben. Ezáltal pedig célunk volt, hogy a résztvevőket közelebb hozzuk a természethez, és egy békésebb, relaxáltabb állapotban térjenek vissza Budapestre.

A túra végén tartott visszajelző körben mindenki nagyon pozitívan nyilatkozott, és meggyőződhettünk róla, hogy céljaink teljesültek.”

Hogyan is kezdődött mindez?

Inside out: an experience to unplug and reconnect.

Back in June 2019, 14 people from 7 different countries came together here in Olde Vechte Foundation in Ommen. We got to connect with each other, slow down, awaken our senses, share ideas and workshops on nature-based education and community bulding and start preparing for the Youth Exchange that is coming up in August.

 Special thanks to our partners 🇧🇬 Synergy Bulgaria 🇨🇿 Dobroti 🇬🇷Ελπιδοχώρι / Hopeland 🇭🇺 Sabai Training 🇸🇮 Zavod Škatlica 🇪🇸 Asociación Atlas Gran Canaria

Az APV-n (előtalálkozón) minden ország csoportvezetője megtartotta a saját workshopját, ezáltal azokat visszajelzések révén tökéletesítve, felmérve annak esetleges rejtett nehézségeit. A csapat összekovácsolása mellett bejártuk az ifjúsági csere majdani helyszínét, annak szervezéséhez összegyűjtöttük az ötleteinket (kategóriákra bontva), ezzel segítve a szervezők munkáját, hogy a projekt közös, konszenzusozos legyen. Az APV-t követő egy héten belül megkapjuk a saját csapatunk kontaktjait, és velük kapcsolatba lépve megszervezünk valamilyen helyi tevékenységet, aminek közösségi haszna van. Ez bármi lehet, a legkisebb dolgoktól a legnagyobbig, a lényeg, hogy valahogyan kapcsolódjon a projekt tematikájához, a természethez, és hogy valamilyen formában minden résztvevő vegye ki a részét belőle (nem feltétlenül fizikai jelenlét révén).

Amint hazaértünk úgy éreztük az élményeinket szeretnénk másokkal is megosztani!

Kedves Túrázni Vágyók!🌿
Szeretnénk Benneteket egy kellemes vasárnapi túrára invitálni a Duna által körülölelt Zebegény – Juliánus-kilátó – Remetebarlangok – Nagymaros kirándulóútvonalra.
A túra hossza ~10 km, kényelmesen megtehető fél nap alatt.
Fontos, hogy hozzatok magatokkal:
-kényelmes bakancsot👟
-elegendő folyadékot (1,5 l víz)💧
-ennivalót🥪🍎
-esőkabátot🌦
-jókedvet 😊
Találkozó a Nyugati Pályaudvaron reggel 8:30-kor a nagy kijelző alatt.
A vonatjegy ára egy útra: Felnőtt 1120 Ft, Diák 560 Ft
(A visszaútra kérünk mindenkit, hogy hozza pontosan az összeget, hogy csoportosan tudjuk megvenni a jegyet. Oda útnál mindenki egyénileg vesz jegyet, erre lesz még időnk a helyszínen.)

Miért is csináljuk ezt az eseményt és kik vagyunk mi?
Egy kéthetes Erasmus projekt alkalmára jött össze csapatunk, ahol a természethez való közelség témáját fogjuk feldolgozni. Mielőtt kiutaznánk Hollandiába, ahol más nemzetközi csapatokkal együtt veszünk majd részt a projekten, egy Magyarországi miniprojektet kell készítenünk ráhangolódásként, amelynek jelen túra képezi részét. A túra alatt az egyik pihenőnél egy workshopra/előadásra is sort kerítünk, amely témája a természetvédelem a mindennapokban.
Bárkit szeretettel várunk, aki a természetben egy kis túrázással kapcsolná ki magát, megismerne új embereket, akár egyedül, családjával vagy barátaival csatlakozna hozzánk kirándulni.

Szép hetet kívánunk és reméljük vasárnap találkozunk Veled is! 😌

 
Do you like eating outside? 🍽🌳
Is the environment important to you? 🌎
Would you like to get to know other like-minded people? 🤝
Do you like nature? 🌷
Have you ever wondered how many leaves are on a tree? 🤔
Do you want to learn from other people? 📝

If the answer is yes to any of these questions, we have the perfect program opportunity for You! 🎉

Come to our event on the 31st of August at Margaret Island (Budapest), where we organize a Mindfulness Picnic with the Hungarian Inside Out team.
During the Mindfulness Picnic we will prepare some workshop games for you in order to share the mentality of mindfulness, to connect with nature and to have some fun while playing games.
Let’s meet at 14:00 in front of the fountain at Margaret Island and make the best out of the day together!
Don’t forget to take some food and drink with you for the picnic, and pack a blanket if you can that you can lay on! Furthermore we would like to invite you to take your own cup and plate, so we don’t use any throw-away plastic product to protect our environment.
Spoiler: We don’t know either how many leaves are on a tree…. 😀
Feel free to bring your friends, anyone who likes hanging out with open-minded people.

Why are we doing this event and who are we?
We are a team of 6 Hungarian, who participated at a 10 day long Erasmus+ project in the Netherlands to learn about mindfulness and how to connect to nature, how to take a deeeeeep breath in the busy days when needed. We would like to pass over some of what we learned and organize a cool fun event for You.
Before the project we organized a Hike Trip near Budapest n the bend of the Danube, where we gathered ~20 people and had a loooot of fun with them while hiking 😉. We hope to see them again and to meet some other people too!

 
Gyere el Te is! További részletek:
https://www.facebook.com/events/469579096954312/

Nézd meg a videónkat is! 🙂

https://www.facebook.com/FoundationOldeVechte/videos/481308752674584/?v=481308752674584

Special thanks to: