Learn it

Építs országhatárokon túli kapcsolatokat!

2019. februárjában volt szerencsém részt venni egy Erasmus+ projekten és ezáltal egy hetet eltölteni egy gyönyörű portugál kisvárosban Tomarban, további 5 ország (Bulgária, Törökország, Lengyelország, Olaszország és Portugália) résztvevőivel együtt.

A program fókuszában a környezetvédelem, valamint a szociális integráció állt, így ezek köré a témák köré építették fel az egyébként nagyon gyakorlatias és kreatív feladatokat.

Február 6-án hajnali géppel érkeztünk meg Lisszabonba így volt másfél napunk bejárni a fővárost mielőtt átvonatoztunk Tomarba. Tomar egy kedves és gyönyörű kisváros, minden bejárható távolságon belül található. A szálláshelyünk egy hostelben volt, az ebédet és a vacsorát pedig pár utcával arrébb egy helyi kis bistroban kaptuk.  Az odautazás estéjén megismertük a 36 főből álló csoport nagy részét, majd hétfőn egész napos ismerkedős és névtanulós játékokkal kerültünk közelebb egymáshoz.

Nagy hangsúlyt fektettek a pontos és precíz szervezésre, a résztvevők pedig nagyon nyitottak és kedvesek voltak.

Minden napot és programot úgynevezett energiser játékokkal kezdtünk, melyet a résztvevők találtak ki és mutattak be a többieknek, ezáltal például egy hagyományos lengyel táncot is megismerhettünk.

Kedden már a program témájával a környezetvédelemmel foglalkoztunk, valamint az esti Intercultural event-re készítettünk mákos gubát és Magyarország kvízt a többi nemzetiség részére.  Szerdán meghallgattuk minden ország interaktív előadását, mely a környezetvédelmi sajátosságokra és helyzetre tértek ki.

Az összes csoport különböző technikákat használt, mindenki nagyon kreatív megoldásokat talált ki a téma bemutására, például a bolgárok egy saját kis színdarabbal készültek nekünk, amíg az olaszok kvízkérdésekkel.

Véleményem szerint ez a nap volt a leghatékonyabb tanulás és fejlődés szempontjából, rengeteg érdekességet tudtam meg. Szintén ezen a napon folytatódott az Intercultural night keretében Olaszország, Bulgária és Törökország részletesebb megismerése. A bolgárok külön ajándékokkal is készültek, a törökök pedig egy komplett második vacsorát készítettek nekünk, remek hangulata volt az egész estének. A hét közepére az egész csapat összeszokott és sikerült mindenkinek kellően megismernie a többi résztvevőt és felszabadulnia ahhoz, hogy jobban tudjunk csapatban dolgozni.

Csütörtökön egy városbejárás keretében hulladékokat gyűjtöttünk az utcákon, majd ezekből készítettünk újra felhasználható tárgyakat. Ebben a feladatban is minden résztvevő nagyon kreatív megoldásokat talált, melyeket másnap délelőtt a helyi piacra elvittünk és elajándékoztunk a helyi lakosoknak. Nagyon érdekes tapasztalat volt, a piacon pedig helyi specialitásokat, sajtokat és édességeket tudtunk beszerezni. Délután sor került egy csoportos vitázásra is, ahol az egyik csoport résztvevői a környezetvédelem hasznosságát és fontosságát hangoztatták, a másik csoport pedig megcáfolta azokat. A vita után levontuk a tanulságokat és a konklúziót, ez a feladat főként a tudatosságra hívta fel a figyelmet.

Az utolsó Tomarban töltött napon fény derült a hét közepétől működő secret friend játékra is, ami annyit jelent, hogy minden résztvevőnek jutott egy boríték a nevével valamint húzás útján egy titkos barát, aki apró ajándékokkal, kedves üzenetekkel lepte meg a hét folyamán. Pénteken kérdések útján kellett rájönnünk, ki is volt a titkos barátunk és jó volt látni, hogy már mindenki ismeri a társaság többi tagját, pár kérdés után mindenki kitalálta ki volt a secret friend-je.

A délutánt városnézéssel töltöttük, Tomarban található ugyanis egy gyönyörű vár a hegy tetején, ahova mindenképpen érdemes ellátogatni.


Összességében szuper volt és nagyon hamar eltelt ez az egy hét Tomarban az Erasmus+ keretében, mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy legalább egyszer vegyen részt egy ilyen programban, építsen országhatárokon túli kapcsolatokat és adja meg magának a személyes fejlődés lehetőségét.

Szerző: Harmat Borbála

Ha szeretnél többet megtudni a programról, kövesd a projekt saját oldalát ITT.

Special thanks to: