Share it

Bring Heroes to Life – Kompetencia fejlesztés

Ifjúsági szakemberek, pedagógusok, ifjúsági vezetők kompetencia fejlesztése volt az egyik célja a Bring Heroes to Life Erasmus+ KA1 mobilitás programnak mely Berettyóújfalun került megrendezésre 2018 április 5-13 között. Hogy sikerült-e elérni a a tréningnek a célját? Igen, a partnerszervezetek képviselői együtt dolgoztak több napon keresztül annak érdekében hogy a saját és majd célcsoportjuk eszköztárát bővítsék kreatív eszközökkel és elősegítsék a nem-formális tanulási eszköztár innovációját. Minden résztvevő kapott a képzés végén egy Youthpass tanúsítványt.

Mi is az a Youthpass?

Az Erasmus+ program szeretett volna egy kétoldalú olyan tanúsítványt létrehozni melyet mind a szervezők és mind a résztvevők közösen hoznak létre. A youthpass rövid leírásban ismerteti a projektet és elismeri, hogy a résztvevő részt vett rajta, illetve a résztvevő maga is kitölti a saját tanulási folyamatáról és a tevékenységekről szóló részt. Ezáltal mind aki ifjúsági cserén, EVS projekten vagy képzésen vett részt, megkaphatja ezt a tanúsítványt, így elismerve a nem-formális tanulást, tapasztalatokat és elősegíti az egész életen át tartó tanuláshoz szükséges kulcskompetenciák a gyakorlatba való átültetését. Immáron 2006 decembere óta kaphatnak a résztvevők ilyen tanúsítványt.

Mik is azok a kulcskompetenciák?

Az Európai Parlametn és a Tanács 2006 decemberében fogadta el a kulcskompetenciák rendszerét, mely az egész életen át tartó tanuláshoz elengedhetetlen 8 kulcskompetenciákat adja meg. Mindegyik kompetencia egymással kapcsolatban áll, kiegészítik egymást illetve egyénileg is nélkülözhetetlen.

Mielőtt felsoroljuk a 8 kulcskompetenciát, fontos tudni mit is jelent a szó, kompetencia:

“A pedagógia kompetenciafogalma az ismeretek, készségek és képességek együttesét jelenti, melyek segítségével valaki problémamegoldásra képes egy adott területen, jelenti továbbá az illetőnek azt a hajlandóságát is, hogy a problémamegoldásra való képességét alkalmazza és kivitelezze. A fogalom magában foglalja az illető tudását, tapasztalatait éppúgy, mint személyes adottságait. A kompetencia a döntést, kivitelezést, megvalósulást szolgáló képességrendszer.”  

A 8 kulcskompetencia:

  1. Az anyanyelven folytatott kommunikáció
  2. Az idegen nyelveken folytatott kommunikáció
  3. Matematikai kompetenciák és alapvető kompetenciák a természet- és műszaki tudományok terén
  4. Digitális kompetencia
  5. A tanulás elsajátítása
  6. Szociális és állampolgári kompetenciák
  7. Kezdeményezőkészség és vállalkozói kompetencia
  8. Kulturális tudatosság és kifejezőkészség

 

Mindegyik kulcskompetencia kidolgozásra került a Bring Heroes to Life képzés során, nem csak a Youthpass egyéni kitöltése kapcsán, hanem minden képzési nap végén a résztvevők végiggondolhatták az aznapi tanulási folyamataikat a kulcskompetenciákon keresztül. Ők már tudják, miben fejlődtek, Te se maradj le a következő képzésünkről!

 

Tudj meg többet:

Youthpass története angolul 1. Rész

Youthpass története angolul 2. Rész

Youthpass szerepe az ifjúságsegítő szakembereknek

Youthpass szerepe fiataloknak

Youthpass története (videók)