Share it

Bring Heroes to Life – Mi az Erasmus+

Az Erasmus+ egy uniós program mely az európai oktatás, képzés, ifjúságpolitika és sport támogatására összesen 14,7 milliárd eurós támogatás során több mint 4 millió európai polgárnak fog lehetőséget biztosítani arra, hogy tanulmányokat folytasson, képzésben vegyen részt, tapasztalatot szerezzen és önkéntes munkát végezzen külföldön.

A 2020-ig tartó Erasmus+ program a növekedést, a foglalkoztatást, a társadalmi méltányosságot és és még sok uniós célkitűzéshez hivatott hozzájárulni.

Első a tanulmányi célú mobilitások melyek elősegítik a kulcskompetenciák és készségek fejlesztését, melyek különösen fontosak a munkaerőpiacon. Ilyen például a “Mobilitás” elősegítése az alábbi tevékenységek által:

  1. Ifjúsági cserék és önkéntesség
  2. Diákok mobilitása (mesterfokon tanulmányokat végző hallgatók
  3. Felsőoktatásban és szakképzésben tanuló hallgatók
  4. Oktatók, szakértők, pedagógusok és ifjúsági munkások

Másik kiemelkedő célja az innováció és nemzetköziesítés biztosítása különböző nemzetközi együttműködések megszületésével, mely összeköti az oktatási és képzési intézmények és azokon kívüli szereplőket. Ilyen tevékenységek lehetnek:

Stratégiai partnerségek és együttműködések,  melyek fejlesztik a tudást (szakképzés / felsőoktatás és munkaerőpiac összekapcsolásával). Kapacitás bővítés felsőoktatási projektek harmadik országokkal és informatikát támogató platformok támogatása.

Harmadik célja pedig az oktatási reformok, modernizáció, jó gyakorlatok cseréje melynek segítségével az oktatási-képzési rendszer és az Unió átláthatóságát és eszközeinek hatékonyságát támogatja. Hogyan? Jövőbeni kezdeményezésekkel nemzetközi szervezetekkel melyek elősegítik a szaktudás bővülését az oktatás/képzés/ifjúságügy területén, különböző uniós szakpolitikái eszközök támogatásával. Ugyanakkor fontos az Erasmus+ program és a szakmai párbeszéd, szakpolitikák népszerűsítése is.

Negyedik célja pedig az interkultúrális sokszínűség, nyelvek tanítása és tanulása szempontjából fontos.

De kinek is szól pontosan ez a program?

Mindenkinek! Külön megnevezve: fiatalok (diákok, gyakornokok, program hallgatók, felnőtt tanulók), tanárok és pedagógusok, egyetemi oktatók, trénerek és ifjúsági munkások, oktatási és képzési illetve ifjúsági területen működő szervezetek munkatársai. A pályázatokat különböző intézmények, szervezetek nyújtják be és ezáltal lehet részt venni egyénileg.

Mely országokból érkezhetnek a résztvevők?

  1. az Európai Unió tagállamai
  2. Izland, Liechtenstein, Macedónia, Norvégia, Törökország
  3. Partner országok (elsősorban a felsőoktatási együttműködések esetében):
  4. szomszédos partnerországok: Albánia, Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Montenegró, Szerbia; Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Grúzia, Örményország, Moldova, Ukrajna; Algéria, Egyiptom, Izrael, Jordánia, Libanon, Líbia, Marokkó, Palesztina, Szíria, Tunézia; Oroszország
  5. további partner országok és régiók

A Sabai Tréning Egyesület szervezésében ifjúságsegítők részére megrendezésre került a “Bring Heroes to Life” című KA1 tréning április 5-13 között Berettyóújfalun. A tréning során fókuszba kerültek a kompetenciák fejlesztése és azok praktikus átvitele az ifjúsági munka és a mindennapi élet területére. A résztvevők megismerkedhettek az Erasmus+ program és annak előnyeivel, különféle kultúrákkal és gyakorlatias eszközökkel térhettek haza. Ha nem szeretnél lemaradni a következőről, kövess minket a blogunkon, vagy a Facebook oldalunkon illetve Facebook csoportunkban.

 

 

Tudj meg többet az Erasmus+-ról:

Mi az Erasmus+ és miért jó?

What is Erasmus+

Erasmus+

Forrás: https://tka.hu/palyazatok/108/-erasmus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *