Learn it

Where ideas become projects – Élménybeszámoló

Csegei Tímea vagyok, a Sabai Tréning Egyesület egyik alapító tagja. 2018. március 20-28-ig egy Erasmus+ tréningen vettem részt Hamberger Dáviddal együtt Zakopanéban, Lengyelországban, melynek címe „Erasmus+, where ideas become projects” volt. Ez egy training sorozat első része volt, a másodikra 2018. június 18 és 25 között fog sor kerülni. Küldő szervezetünk a Sabai Tréning Egyesület volt, a fogadó szervezet pedig az Instytut Innowacji, egy varsói nonprofit szervezet volt.  A Sabai Tréning Egyesület egy 2016-ban alakult NGO, ami alapvetően azt tűzte ki célul, hogy a fiatalokat hozzásegítse ahhoz,hogy valódi tapasztalásokat szerezzenek, tanuljanak, fejlődjenek hogy a munkaerőpiacon könnyebben érvényesülhessenek mind a hazai, mind a nemzetközi szférában, és hogy a társadalom aktív tagjaivá válhassanak. Az egyesület nonformális tanulási módszerekkel dolgozik és ezeket népszerűsíti. Három fő tevékenységre épül a szervezet, elsősorban önfejlesztéssel és szervezetfejlesztéssel foglalkozó tréningeket szerveznek, továbbá gyakorlatorientált, sportalapú, tapasztalati tanulással kombinált workshopokat és projekteket állítanak össze.

Az Erasmus+, KA1, Youth Sector finanszírozásában vettünk részt ezen a tréningen Zakopánéban. A tréning az Erasmus Plus projektek megtervezéséről, megírásáról és kivitelezéséről szólt.

Olyan hasznos tudást kaptunk, amelyet az élet bármely területén tudunk hasznosítani.

Foglalkoztunk csapaépítő feladatokkal, különféle tanulási formákkal (formális, informális, nemformális tanulás és kortársoktatás), bemutatkoztunk a helyi közösségnek, a kulcskompetenciák fejlesztésével foglalkoztunk, megismerkedtünk NAOMIE-val és a projektmenedzsmenttel, kreativitásfejlesztő gyakorlatokat végeztünk, és elkezdtünk egy Youth Exchange projektet írni környezettudatosság témában, az olasz és portugál csapattal együttműködve.

Visszaérkezésünk után találkoznunk kellett a küldő szervezettel, ami 2018.04.03-án meg is történt, beszámoltunk tapasztalatainkról és élményeinkről.

Április 26-ig be kell fejeznünk és le kell adnunk a projektet, május 30-ig pedig egy előadást vagy beszámolót kell tartanunk legalább 20 főnek az Erasmus+-ról és annak lehetőségeiről. Én a munkahelyemen, egy nemzetközi cégnél fogok előadást tartani, Dávid pedig iskolai környezetben fog beszámolót tartani osztály- és évfolyamtársainak. Ezt majd egy beszámolóval kell igazolni és fotókkal fogjuk dokumentálni.

Nagyon sokat tanultam, és alig várom a folytatást!

Special thanks to: